Víctimes del primer genocidi
No podem deixar passar per alt la data dels 400 anys de l'expulsió dels moriscos. Eren els habitants que el rei Jaume es va trobar quan va arribar a conquistar les terres valencianes. Eren, la majoria, els antics pobladors que havien estat convertits a l'islamisme en contacte amb els conqueridors musulmans. La visita de Hayat Dínia m'ho ha dut al record. Una descendent dels moriscos expulsats que viu a Rabat i que han guardat en la memòria familiar aquell fet tan injust i horrorós. Eren els temps de l'Espanya de religió única. De la impossibilitat de ser diferent. El cognom Dínia que la família de Hayat ha conservat, deriva de la ciutat de Dénia, del port de la qual van eixir cap a les costes africanes. Vivien a la Maria Alta. Ara ha tornat durant uns dies per visitar la ciutat, les seues valls i el mateix port. Diu que continuen sentint-se part del nostre poble. Que allà a Rabat, han anat casant-se entre ells per no mesclar-se amb els nadius.
La fundació Cirne de Xàbia, de la mà d'Enric Martínez, li ha retut un homenatge i li ha lliurat una carta escrita en àrab on diu: "L'expulsió del teu poble, Hayat, ens incumbeix a tots els que vivim ací, és la nostra responsabilitat. I per cicatritzar eixa ferida hem d'assumir la seua memòria tot i que ens faça nosa".
Esperem que Hayat Dínia tinga un bon viatge i un bon record que ajude a unir els pobles i tanque velles ferides. Qui diu que molts dels 'magribins' que veiem circular pels carrers de les nostres ciutats no siguen descendents d'algun dels nostres pobles?
Si volem assabentar-nos de la seua història res millor que llegir VIDA I FINAL DELS MORISCOS VALENCIANS, de Joan F. Mira, editat per Ed. Bromera.
Si volem assabentar-nos de la seua història res millor que llegir VIDA I FINAL DELS MORISCOS VALENCIANS, de Joan F. Mira, editat per Ed. Bromera.
1 comentari:
espere que fique en el vostre blog una foto de el colegi de alcora que va visitar el 25 de gener de 2010
Publica un comentari a l'entrada